Fördelarna att balansera kosten med sur & basisk mat

Fördelarna att balansera kosten med sur & basisk mat

I dagens samhälle där hälsa och välbefinnande står högt på agendan, har allt fler börjat bli medvetna om hur kosten påverkar kropp och hälsa. En viktig aspekt av kosten är sur och basisk mat. I den här bloggen utforska vi vad som menas med sur och basiskkost, dess hälsofördelar och exempel på livsmedel som är sura eller basiska.

Vad är sur och basisk mat?

Sur och basisk mat hänvisar till syra-basbalansen i kroppen. Våra kroppar är naturligtvis lätt sura, men att äta för mycket syraproducerande mat kan orsaka en obalans och leda till hälsoproblem. Därför är det viktigt att ha en balanserad kost mellan syraproducerande och basbildande livsmedel.

Sur mat: Livsmedel som innehåller höga halter av syror, inklusive citroner, apelsiner, vinäger, tomater, mejeriprodukter och köttprodukter.
Basisk mat: Livsmedel som innehåller höga halter av baser, inklusive grönsaker, frukt, nötter, frön och baljväxter.

 

Fördelar med en basisk kost

En balanserad kost med mer basiska livsmedel än sura kan ha flera hälsofördelar, inklusive:

 • Normal Matsmältning: En basisk kost kan hjälpa till att minska inflammation och förbättra matsmältningen.
 • Normal Njurfunktion: När vi äter för mycket sur mat måste våra njurar arbeta hårdare för att filtrera ut överskottssyran. En basisk kost kan minska stressen på njurarna och förbättra deras funktion.
 • Bibehålla energin: En basisk kost kan bidra till att öka energinivåerna och förbättra trötthet och utmattning.
 • Normal benhälsa: En basisk kost kan hjälpa till att förhindra benskörhet genom att minska mängden kalcium som elimineras från kroppen.
 • Öka motståndskraften mot kroniska sjukdomar: En balanserad kost med mer basiska livsmedel kan hjälpa till att minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, cancer och diabetes.

Vilka livsmedel är sura eller basiska?

Att veta vilka livsmedel som är sura eller basiska är avgörande för att upprätthålla en balanserad kost. 

Här är en lista över några vanliga livsmedel och hur de påverkar kroppens syra-basbalans:

Basiska livsmedel

Grönsaker (spenat, broccoli, kål), frukt (äpplen, bananer, apelsiner, blåbär), baljväxter (linser, kikärter), nötter (mandlar, cashewnötter), frön (chiafrön, solrosfrön).

Här är några rekommendationer på basisk superfoods och dess fördelar som du kan använda i din dagliga kost:

 • Blåbär - Blåbär är en källa till antioxidanter, flavonoider och vitamin C. De kan hjälpa till att förbättra minnet och kognitiv funktion, och kan också bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar.
 • Grönkål - Grönkål är en källa till vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den är också hög i fibrer och kan bidra till att förbättra matsmältningen och minska inflammation.
 • Avokado - Avokado är en källa till hälsosamma fetter, fiber och vitaminer. Den kan bidra till att förbättra hjärthälsan, minska inflammation och förbättra hudhälsan.
 • Chiafrön - Chiafrön är en källa till omega-3-fettsyror, antioxidanter och fiber. De kan hjälpa till att minska inflammation, förbättra matsmältningen och sänka blodsockernivåerna.
 • Quinoa - Quinoa är en källa till protein, fiber och antioxidanter. Den är också glutenfri och kan bidra till att förbättra hjärthälsan, sänka blodsockernivåerna och minska inflammation.
 • Kryddor - Vissa kryddor, som gurkmeja och ingefära, har visat sig ha antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper och kan hjälpa till att förbättra hälsan på olika sätt.

Sura livsmedel

Kött (nötkött, fläsk, kyckling), mejeriprodukter (mjölk, ost, yoghurt), spannmål (vete, ris), socker (läsk, godis, bakverk), koffein (kaffe, te).

 

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon enskild livsmedel som kan ge alla näringsämnen som kroppen behöver. Även om ett livsmedel är surt, betyder det inte att det är dåligt för hälsan.  En balanserad kost som inkluderar en mängd olika livsmedel, superfood inklusive grönsaker, frukt, proteiner och hälsosamma fetter, är viktig för att upprätthålla god hälsa. Därför har vi på Superfood & berries fokuserad och anpassat våra produkter, för att komplettera din kost ex. om man vill stötta magen, sin hormonbalans, immunförvar, hud & hår etc. 


Slutsats

Att ha en balanserad kost med mer basiska livsmedel kan ha flera hälsofördelar, inklusive förbättrad matsmältning, ökad energi, bättre benhälsa och minskad risk för kroniska sjukdomar. Det är viktigt att veta vilka livsmedel som är sura eller basiska för att kunna upprätthålla en balanserad kost. Att inkludera en mängd olika basiska livsmedel i kosten, superfood inklusive grönsaker, frukt, nötter och frön, kan vara en bra start för att uppnå en mer balanserad kost.


Källor:

Harvard Health Publishing. (2018). The truth about acidic foods and the alkaline diet. 

Medical News Today. (2019). What are the benefits of an alkaline diet? 

Healthline. (2021). Acidic vs. alkaline foods: What’s the difference?

Livsmedelsverket. (2019). Kostråd för vuxna. 

Kurera. (2019). Sur eller basisk kost? 

Dietist.net. (2019). Sur eller basisk kost – finns det någon vits med att äta basiskt? Hämtad från 

Tillbaka till blogg
 • Detox Bowl

  Kuren för ditt välmående

  72-timmars detox-kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Detox Deluxe, Berry Beautiful och Belly Boost

  Läs mer om kuren 
 • Hälsokuren

  Kuren för ett starkare jag

  5-Dagar Må-Bra-Kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av ren och näringsrik mat i form av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Health Haven, Berry Beautiful och Protein Power

  Läs mer om kuren 

Bästsäljare