Sömn och superfoods: 5 tips på livsmedel

Sömn och superfoods: 5 tips på livsmedel

Har du någonsin vaknat upp trött och fortfarande helt slut, trots att du har tillbringat en hel natt i sängen? Du är inte ensam! Sömnlöshet och dålig sömnkvalitet är vanliga problem som påverkar många människors välbefinnande. Men visste du att rätt kost kan spela en avgörande roll för att främja och bibehålla god sömn?

Låt oss utforska världen av superfood och livsmedel som är kända för att främja normal natts sömn och så att du kan vakna upp redo att möta dagen!

1. Ashwagandha - Naturlig stresslindring och sömnfrämjare

Ashwagandha är en adaptogen ört som har använts i ayurvedisk medicin i århundraden. Den anses ha lugnande egenskaper som kan hjälpa till att minska stress och ångest, vilket kan bibehålla normal sömn. Ashwagandha har visat sig ha en reglerande effekt på att bibehålla normala kortisolnivåerna, ett stresshormon som kan påverka sömnkvaliteten negativt. Det kan också främja avslappning och bibehålla lugn innan sänggåendet. Det finns olika sätt att konsumera ashwagandha, inklusive som naturligt tillskott eller genom att blanda det i örtte.

Ashwagandha hittar du i Hormon Harmony

2. Blåbär - Sömntidens hjältar

Blåbär är inte bara en utsökt frukt, utan också en fantastisk superfood för normal sömn. De är rika på antioxidanter och innehåller naturliga föreningar som främjar normal sömnkvaliteten. Forskning har visat att blåbär kan reglera dygnsrytmen och öka produktionen av sömnhormonet melatonin i kroppen. Så varför inte lägga till en handfull blåbär i din kvällsgröt eller smoothie för att bibehålla en normal & god natts sömn?

Blåbär hittar du i Berry Beautiful, Magic Mind & Detox Deluxe

3. Valnötter - Naturens sömnpiller

Valnötter är inte bara en läcker och näringsrik snack, de kan också vara ditt hemliga vapen för en normal sömn. Valnötter är en naturlig källa till melatonin, det hormon som reglerar sömncykeln. Att äta en handfull valnötter som en kvällssnack kan hjälpa till att bibehålla normala melatoninnivåerna i kroppen, främja en djupare och mer avkopplande normal sömn.

4. Kamomillte - Ett lugnande avslut på dagen

En kopp varmt kamomillte innan sänggåendet har länge varit känt för sina lugnande egenskaper. Kamomill innehåller naturliga föreningar som främjar avslappning. Det kan hjälpa dig att varva ner efter en stressig dag och förbereda kroppen för en normal, lugn och rofylld sömn. Lägg till en tesked honung för extra sötma och njut av en avkopplande kvällsstund.

5. Kanel - Balanserar blodsockernivån och främjar sömn

Kanel är inte bara en krydda som ger en härlig smak till dina rätter, utan den kan också ha fördelar för normal sömn. Kanel har visat sig kunna bibehålla balanserad blodsockernivån. När blodsockernivån är normal kan det hjälpa till att förebygga svängningar i energi och humör, vilket i sin tur kan främja och bibehålla normal sömn. Du kan enkelt lägga till kanel i din kost genom att strö det över havregrynsgröt, yoghurt eller smoothies.

Kanel hittar du i Hormon Harmony och Belly Boost

Att lägga till dessa superfood och livsmedel i din kost kan vara ett steg i rätt riktning mot för att bibehålla en normal sömnkvalitet. Kom ihåg att god sömn är avgörande för att upprätthålla optimal hälsa och välmående.

 

Källor:

Sleep Foundation. (2021). "Foods That Help or Harm Sleep."
Cleveland Clinic. (2020). "Eating for Better Sleep."
Chandrasekhar, K., Kapoor, J., & Anishetty, S. (2012). "A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults." Indian Journal of Psychological Medicine, 34(3), 255–262.
Allen, R. W., Schwartzman, E., Baker, W. L., Coleman, C. I., & Phung, O. J. (2013). "Cinnamon use in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis."
Tillbaka till blogg
 • Detox Bowl

  Kuren för ditt välmående

  72-timmars detox-kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Detox Deluxe, Berry Beautiful och Belly Boost

  Läs mer om kuren 
 • Hälsokuren

  Kuren för ett starkare jag

  5-Dagar Må-Bra-Kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av ren och näringsrik mat i form av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Health Haven, Berry Beautiful och Protein Power

  Läs mer om kuren 

Bästsäljare