Green smoothie

Superfood Detox & fasta: Effektiv metod för att rensa kroppen

Detoxing har blivit alltmer populärt de senaste åren, och många människor söker efter naturliga sätt att hjälpa sina kroppar att återhämta sig och bygga upp sig. Ett av de mest populära sätten att göra detta är genom att använda superfoods. I den här bloggen tittar vi på varför detoxing med superfoods är bra, hur det hjälper cellerna att återhämta sig och bygga upp sig, och vad som händer med kroppen under fasta.

Superfoods är livsmedel som anses vara särskilt rika på näringsämnen, antioxidanter och andra fördelaktiga föreningar. Exempel på superfoods inkluderar bär, gröna bladgrönsaker, alger och frön som chiafrön och hampafrön. Dessa livsmedel kan bidra till att förbättra hälsan genom att öka energinivåerna, stärka immunsystemet, förbättra matsmältningen och stödja avgiftningsprocessen.

När vi talar om avgiftning i kroppen så handlar det om att stödja de organ som är ansvariga för att eliminera toxiner ur kroppen. Kroppens huvudsakliga avgiftningsorgan inkluderar levern, njurarna, lungorna, tarmarna och huden.

Dessa organ arbetar tillsammans för att bryta ner och eliminera toxiner från kroppen. Men när vi utsätts för höga nivåer av gifter, som de som finns i förorenad luft och processad mat, kan dessa organ bli överbelastade och inte fungera tillräckligt bra. Det är här superfoods kommer in i bilden.

Kuren för ett strakare jag

Genom att inkludera superfoods i vår kost kan vi ge våra kroppar extra näring och antioxidanter som hjälper till att stärka vårt avgiftningssystem och skydda våra celler från skador. Dessa näringsämnen kan också hjälpa till att förbättra cellernas energiproduktion och stödja cellernas återhämtningsprocesser. En studie från 2018 publicerad i tidskriften Nutrients visade att en kost rik på antioxidanter kan minska oxidativ stress och inflammation, vilket är två faktorer som kan bidra till sjukdomar och åldrande.

Fasta är en annan populär metod för att stödja kroppens avgiftningsprocesser. Det finns olika typer av fasta, men de vanligaste inkluderar vattenfasta, juicefasta och periodisk fasta.

Under en fasteperiod avstår man från att äta viss typ av mat och ibland även dryck. Under fasteperioden måste kroppen använda sina egna reserver av energi och näringsämnen för att fungera, vilket kan öka förmågan att eliminera gifter från kroppen.

När vi fastar går kroppen in i en process som kallas ketos, där den börjar använda fett som energikälla istället för kolhydrater. Detta kan ha många positiva effekter på kroppen, inklusive ökad insulinresistens, minskad inflammation och förbättrad hjärthälsa. En annan fördel med fasta är att det kan hjälpa till att återställa kroppens naturliga cirkadiska rytm, vilket kan förbättra sömnen och energinivåerna.

Här är 4 tips på superfood-fasta & detox-kur:

    1. Grön juice fasta: Under denna fasta, dricker du bara gröna juicer gjorda av superfoods som till exempel grönkål, spenat, selleri och gurka. Dessa gröna juice innehåller massor av näringsämnen och antioxidanter, vilket kan hjälpa kroppen att rena sig från gifter och främja hälsan.
    2. Bär- och nötfasta: Under denna fasta, äter du enbart bär och nötter. Bär som blåbär, hallon och gojibär är rika på antioxidanter, medan nötter innehåller hälsosamma fetter och protein. Denna fasta ger kroppen viktiga näringsämnen samtidigt som den tillåter den att rensa ut skadliga ämnen.
    3. 2-dagers smoothie-kur: Under denna fasta, dricker du enbart näringsrika superfood-smoothies som innehåller en blandning av grönsaker, frukt och superfoods från Health Haven, Protein Power & Magic Mind. Dessa smoothies ger massor av näringsämnen och hjälper till att avgifta kroppen, recept och inköpslista hittar du här.
    4. 72-timmars detox-kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar Detox DeluxeBerry Beautiful och Belly Boostmed recept och inköpslista, läs mer här.

Men det är viktigt att påpeka att fasta inte är lämpligt för alla. Människor som lider av diabetes eller andra hälsoproblem bör rådgöra med sin läkare innan de genomför någon form av fasta.

Sammanfattningsvis kan det vara fördelaktigt att använda superfoods och fasta för att hjälpa kroppen att återhämta sig och bygga upp sig. Superfoods kan bidra till att förbättra näringsintaget och stödja kroppens avgiftningsprocesser, medan fasta kan öka kroppens förmåga att eliminera gifter och återställa hälsosamma funktioner i kroppen. Men det är viktigt att göra detta medvetet och inte på egen hand utan att ha konsulterat en läkare eller annan dietist hälsoexpertise om du känner dig osäker.

 

Dessa källor ger ytterligare information om superfoods och fasta, och deras effekt på kroppen. Livsmedelsverket ger till exempel råd om hur man kan inkludera superfood, nyttiga frukter och grönsaker i sin kost på ett hälsosamt sätt. 

Källor:

  • Kim, H., et al. (2018). Antioxidant-rich diets improve cerebellar redox status and motor behavior in aged rats. Nutrients, 10(5), 635.
  • Longo, V. D., & Mattson, M. P. (2014). Fasting: molecular mechanisms and clinical applications. Cell metabolism, 19(2), 181-192.
  • Tinsley, G. M., & La Bounty, P. M. (2015). Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans. Nutrition reviews, 73(10), 661-674.
  • Svenska Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/

 

Tillbaka till blogg
  • Detox Bowl

    Kuren för ditt välmående

    72-timmars detox-kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
    Detox Deluxe, Berry Beautiful och Belly Boost

    Läs mer om kuren 
  • Hälsokuren

    Kuren för ett starkare jag

    5-Dagar Må-Bra-Kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av ren och näringsrik mat i form av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
    Health Haven, Berry Beautiful och Protein Power

    Läs mer om kuren 

Bästsäljare