The Dirty Dozen - vardagsgifter

The Dirty Dozen - vardagsgifter

The Dirty Dozen 

Vi utsätts dagligen för kemikalier i vår vardag. Allting från tandborstningen på morgonen, den mikrovärmda lunch-matlådan i plast på jobbet och kvällsduschen med enklare tvål och schampoo, gör oss lätta offer kemiska substanser. Redan år 2000 framkom det i en rapport att 90% av de kemikalierna vi människor utsätts för finns endast väldigt lite kunskap om. Det är inte endast de kemiska bekämpningsmedlen som vi behöver se upp med, utan även substanser som vi valt att acceptera, som tatuering med färg eller implantat av silikon. Även fast dess effekter inte märks direkt så skyndar sig sjukdomar långsamt fram och påverkar vårt immunsystem vilket ofta leder till bland annat autoimmuna sjukdomar. Problemet med detta är att vi vaggas i en falsk trygghet om de så kallade gränsvärdena då det inte visar vad som händer när flera olika gifter blandas och förstärker varandra.  

Parabener och ftalater  

Ett hett ämne just nu är de parabener och ftalater som finns i diverse skönhetsprodukter, hygienartiklar och platsförpackningar. Dessa ämnen har uppmärksammats då man insett att ämnena har större påverkan på vår hälsa än vad man kunnat ana. En kvinna som dagligen bär en lätt sminkning utsätts för upp till cirka 250 kemikalier varav 160 av dessa kan samma dag identifieras i kroppen. Dessa kemikalier påverkar immunsystemet i den grad att de har påverkan på bland annat sköldkörteln, ovarier och testiklar samt bidrar till en ökad sjukdomsrisk.  

Pesticider  

Bekämpningsmedel så som pesticider är de gifterna som har fått mest uppmärksamhet. Det anmärkningsvärda är att även fast många av dessa ämnen är godkända så har man mycket lite kunskap om de påverkar vår hälsa. Det är svårt att undvika pesticider då vi dagligen utsätts för dessa, men att införa information om vilka och hur mycket pesticider som finns i maten vi stoppas i oss. 

Svarta listan och alternativ 

Det finns ett dussin grönsaker och frukter som innehåller så mycket bekämpningsmedel att man som konsument endast ska köpa ekologiska varianten av dessa. På listan finns flera utav konsumenternas största favoriter och även dem med högt näringsinnehåll. Här är listan på de tolv mest besprutade frukt och grönsakerna, och även alternativ att ersätta dem med som har liknande nyttigheter i sig. 

Källa: Stig Bengmark - Bli en giftjägare, det lönar sig, Clean fifteen and dirty dozen

 

DIRTY DOZEN KAN ERSÄTTAS MED
Selleri Apelsin, banan, kiwi, vattenmelon, mango
Persika Cantaloupe-melon, tangerin, grapefrukt
Jordgubbar Björnbär, vilda blåbär, kiwi, apelsin
Äpple Cantaloupemelon, vattenmelon, grapefrukt
Odlade blåbär
Morötter, broccoli, rädisa, vilda blåbär
Aprikos
Gröna ärtor, broccoli, blomkål, brysselkål
Nektarin
Vattenmelon, hallon, röda vinbär
Grön paprika
Gröna ärtor, broccoli, romansallad
Röd paprika Morötter, broccoli, brysselkål, tomat, sparris
Spenat, sallad Broccoli, brysselkål, sparris, persilja
Grönkål Krasse, mangold, rödbetsblast, cekoria-blad
Körsbär Grapefrukt, vilda blåbär, tangerin, hallon
Gurka Timjan, salvia, persilja, basilika
Potatis, squash Sötpotatis, morötter
Vindruvor & vin Banan, kiwi, vattenmelon, mango, naturvin

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Superfood produkter