Vad är superfood och varför är det bra för oss?

Vad är superfood och varför är det bra för oss?

I kategorin superfood ingår en rad av olika livsmedel så som svampar, te, alger, örter, kryddor, frukter och bär. De alla innehåller mängder med vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Superfood, superfruits eller superpulver är ett samlingsnamn för de livsmedel som är rika på näringsämnen och ofta köps ofta i en koncentrerad form. Varför det är viktig för oss att balansera våran kost med superfoods är för att skapa ett komplement till de näringsämnen vi inte får i oss rätt mängd av på grund av olika anledningar. Det kan t.ex. vara att för att jordarna och betesmarker har urlakats på viktiga ämnen som vi annars skulle fått i oss via maten vi äter. Det blir även mer vanligt med vitamin- och mineralbrist för att vi mer ofta äter hel- eller halvfabrikat där mycket av näringen tagits bort.  

Vanliga superfood som vi troligtvis hört talas om är ingefära, nypon, gurkmeja och kanel (ceylon). Men i kategorin hittar vi även fler superfoods som alger vid namn spirulina och chlorella, hormonbalanserande maca eller uppiggande gröna blad som matcha och guarana. 
Djupa, starka färger och smaker samt dofter skapas av fytokemikalier och de friska fetterna samt fibrerna som superfoods innehåller minskar risken för allvarliga sjukdomar så som diabetes, hjärtsjukdomar och cancer. 
Fördelen med superfoods är att det anses vara fördelaktigt för vår hälsa och vårt välbefinnande då det oftast är antioxidantrika med höga doser av polyfenoler som kan hjälpa oss att boosta kroppens immunförsvar och leva ett längre och hälsosammare liv. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Superfood produkter