Min resa med hormonell obalans och infertilitet

Min resa med hormonell obalans och infertilitet

av Mimmi Palmgren (gästinlägg)

Jag vet att jag inte är ensam om den resan jag har varit på, och fortfarande är på. Även om man kan känna sig otroligt ensam. Jag hoppas att du som läser och känner igen dig kan känna dig lite mindre ensam, med vetskapen om att vi är otroligt många kvinnor som kämpar med hormonella obalanser och infertilitet. Men också med vetskapen om att det inte behöver vara så. 

Mitt namn är Mimmi och jag jobbar idag som holistisk hälso- och livsstilsterapeut samt yogalärare, där jag coachar kvinnor inom hälsa. Jag valde att utbilda mig inom holistisk hälsa dels för att jag är väldigt intresserad av hälsa men också för att jag länge gått med flera hälsoutmaningar och inte fått någon hjälp. Jag har kämpat med hormonella obalanser efter borttaget preventivmedel, IBS-besvär, hjärndimma, orkeslöshet, humörsvängningar, irritation, ångest, oro, infertilitet osv. Listan kan göras lång på alla de symptom som kom, en efter en. Jag visste någonstans att sättet jag levde på inte var hållbart och att jag behövde göra förändringar. Symptomen var ju i grund och botten bara vänliga signaler från min kropp om att den behövde hjälp - men som jag ignorerade alldeles för länge.

Mimmi Palmgren

Utbildningen inom hälsa gav mig den kunskapen jag behövde. Jag la om min kost och började äta antiinflammatoriskt, alltså plockade bort gluten, socker och mejerier, processad och friterad mat. Jag behövde ge min kropp en chans att återhämta sig. Fylla på med näring, grönsaker och antioxidanter för att ge den energi och kärlek. Att lägga om kosten var en stor utmaning för mig och jag har mött mycket motstånd och kommentarer från omgivningen. Men idag är jag så tacksam för den resan, jag vet idag att jag ger min kropp rätt byggstenar, jag fyller ständigt på med näring och det ger mig energi och styrka. Maten är verkligen vår medicin. Tyvärr är maten i samhället idag inte det som vi mår bra av, det finns mycket som belastar våra kroppar och gör oss sjuka, därför är det svårt att ställa om sig och äta annorlunda - men det går, och kroppen kommer tacka dig. 

Kosten var en stor del på min läkningsresa, men grundproblemet låg i min stress.

Jag hade länge levt med ångest och oro, en rädsla av att missa saker - vilket gjorde att jag var med överallt. Jag prioriterade aldrig mig själv och mina behov. Jag strävade efter bekräftelse och att bli omtyckt, för att jag inte kunde ge mig det själv. Innan min utbildning jobbade jag som socionom och hade ett högt belastat jobb, där jag aldrig fick chans till återhämtning. 

Så min nästa nyckel var att eliminera stress och ge utrymme åt återhämtning, mental träning och självkärlek. Detta har varit den största resan för mig, en enorm personlig utveckling och inre resa. Vi lever inte hållbart, vi springer från en sak till en annan, ska leva upp till orimliga ideal, sätter alla andra före oss själva och strävar efter att nå lyckan på helt fel platser. Lyckan finns inom oss, du kommer aldrig nå den utanför dig själv, hur mycket du än kämpar och vad du än strävar efter. Du måste börja med dig själv. Skapa en trygg och kärleksfull grund, där du accepterar och älskar dig själv för den du är, där du prioriterar dig själv och din hälsa och där du värdesätter återhämtning. Alla läkningsresor börjar med dig själv och att sänka stressen - så länge du stressar kommer kroppen att prioritera det före alla andra behov i din kropp - för att det är så kroppen fungerar. Den försöker bara skydda dig!

Jag mår mycket bättre idag, jag har inga problem med min mage, jag har en mycket mer positiv inställning till livet och mig själv, jag har energi och har fått tillbaka min inspiration och kreativitet. Min hud mår fantastiskt och jag har blivit av med min oro och ångest.

Min hormonella obalans och infertilitet då?

Det finns kvar, jag har kommit långt på min resa och är så så tacksam för alla framsteg, men resan är inte klar. Min lösning och läkning sitter på ett djupare plan, vilket inte är så konstigt med tanke på hur jag levt och behandlat min kropp tidigare. Jag har kunskapen och jobbar dagligen med tillit och tålamod för att en dag vara helt återställd och kunna bli gravid. Att få bli mamma är min stora drivkraft på denna resan. 

Jag tycker det är viktigt att lyfta att bara för att man göra vissa kostomställningar, lägger om träningen eller minskar på stressen så betyder inte det för alla att problemet är löst. Vi är alla olika individer med olika behov och förutsättningar, för vissa finns det enklare lösningar och för andra tar det längre tid. Det kan tyckas orättvist - men jag ser det som att vi får dem utmaningar i livet som vi behöver - det finns lärdomar att hämta som gör att vi utvecklas och kommer framåt. Jag har vänt mitt liv upp och ner, jag lever min dröm med eget företag och skulle aldrig vilja vara utan denna resan, hur tuff den än har varit. 

Så till dig som kämpar med ohälsa, hormonella obalanser eller infertilitet - du är inte ensam, du är på rätt väg, ge inte upp.

Ge dig själv och din kropp all den kärlek du kan genom kost, återhämtning, rörelse och positiva tankar så kommer den att tacka dig en vacker dag - när den är redo! 

Med kärlek, 

Mimmi 

Instagram @holisticbymimmi

 

Mer från Mimmi

3 tips för hormonell balans

Tillbaka till blogg
 • Detox Bowl

  Kuren för ditt välmående

  72-timmars detox-kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Detox Deluxe, Berry Beautiful och Belly Boost

  Läs mer om kuren 
 • Hälsokuren

  Kuren för ett starkare jag

  5-Dagar Må-Bra-Kuren är till för att ge din kropp en chans att återhämta sig genom att äta lättsmält och renande mat. Recepten består av ren och näringsrik mat i form av gröna drinkar, smoothies, sallader och våra superfood-blandningar
  Health Haven, Berry Beautiful och Protein Power

  Läs mer om kuren 

Bästsäljare